WSE BP czy aktualny?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
WSE BP czy aktualny?
Witam,
Śledzę na bieżąco wskaźniki podawane na czasnazysk.pl. Zauważyłem że od dłuższego czasu nie zmienia się wskaźnik WSE BP.
Wg wykresu na stronie jest on na poziomie 65%, tymczasem z moich obliczeń wynika że powinien znaleźć się na 40% (151 spółek z sygnałem wzrostu do 373 notowanych = 40%)
Czy się mylę, a może wykres nie jest aktualny ? ( http://www.czasnazysk.pl/wykres )
Śledzę na bieżąco wskaźniki podawane na czasnazysk.pl. Zauważyłem że od dłuższego czasu nie zmienia się wskaźnik WSE BP.
Wg wykresu na stronie jest on na poziomie 65%, tymczasem z moich obliczeń wynika że powinien znaleźć się na 40% (151 spółek z sygnałem wzrostu do 373 notowanych = 40%)
Czy się mylę, a może wykres nie jest aktualny ? ( http://www.czasnazysk.pl/wykres )
- mezon
Re: WSE BP czy aktualny?
Powyższe obliczenia są trafne. Wskaźnik WSE BP podawany w serwisie jest liczony dla wszystkich spółek GPW na siatce, w której jedna kratka ma wielkość 4%. W przypadku podawanych sygnałów zakupu i sprzedaży, a także na wykresach wszystkich spółek wielkość kratki wynosi 2%. Zabieg powiększenia kratki ma na celu sprawienie aby wskaźnik WSE BP był bardziej długoterminowy.
- sebastian
Nie jest to jasne do końca. Po pierwsze w opisie wskaźnika nie ma takich informacji, co powoduje błędną interpretacje wykresu. Druga kwestia jest taka, że przy skali 1 kratka na 2% aby dorysować kolejne kółko potrzebujemy ok. 8 sygnałów spadku więcej niż nowych sygnałów wzrostu. Więc przy 4% potrzebujemy o 16 sygnałów więcej. W samym dniu wczorajszym było 16 s. spadków do 2 s. wzrostu czyli różnica wyniosła 14. Mam rozumieć że przez wcześniejsze kilka dni nie było brakujących do dorysowania kółka 2 sygnałów na korzyść spadków?
Jeśli mógłbym coś zasugerować, proponowałbym wydzielenie WSE BP 2% wg opisu wskaźnika i osobne dodanie WSE BP z kratką 4% z innym opisem i interpretacją.
Pozdrawiam
Jeśli mógłbym coś zasugerować, proponowałbym wydzielenie WSE BP 2% wg opisu wskaźnika i osobne dodanie WSE BP z kratką 4% z innym opisem i interpretacją.
Pozdrawiam
- mezon
Zauważ, że gdyby wykresy spółek rysować na skali 4%, ich wykresy wyglądałyby zupełnie inaczej niż rysowane na skali 2%, stąd nie można przeliczać sygnałów tak na szybko, jak to zrobiłeś. Wskaźnik WSE BP ma charakter długoterminowy, więc przy skali 2% ten charakter zostałby zakłócony. Niemniej Twoja propozycja jest do rozpatrzenia. Pozdrawiam.
- sławek
czarna magia z tym wskaźnikiem WSE BP, zakładając że wczoraj wynosił 66,5% to czy nie powinno być jedno kółko niżej? albo pytając z drugiej mańki: przy jakiej wartości wskaźnika dorysujecie następne kółko?
sorry za głupie pytania, ale jestem zielony
pozdrawiam
sorry za głupie pytania, ale jestem zielony
pozdrawiam
- sobekx
Kolejne kółko możemy dorysować, gdy wskaźnik spadnie do wartości równej bądź mniejszej niż 66%. Dla wartości powyżej 66% (nawet np. dla 66,01) pozostajemy w kółku 68%.
- sławek
Fajnie ze sa tu ludzi którzy sie znają na rzeczy, ja w wielu aspektach nie jestem pewny a swoja biblie ,,Thomas J.Dorsey " pożyczyłem i nie mam do niej wglądu wiec wole sie nie wypowiadać w aspektach technicznych może złe zrobiłem ale wzionąłem za pewnik wykresy ze strony że są ok ze względu na czas działania tego forum i portalu ale myślę ze sie nie pomyliłem fajnie ze wszystkie wątpliwości forumowiczów sa szybko wyjaśniane ale brakuje mi jeszcze tu trochę życia wiec jeśli masz pytania nie wahaj sie i zadawaj pytania bo nie ma głupich pytań sa tylko niemądre odpowiedzi ,a na tym forum sa osoby w wielka wiedza i chwała im za to
- johnybjj
chwała im za to i podziękowania za szybką odpowiedź 
- sobekx
sebastian napisał(a):Powyższe obliczenia są trafne. Wskaźnik WSE BP podawany w serwisie jest liczony dla wszystkich spółek GPW na siatce, w której jedna kratka ma wielkość 4%. W przypadku podawanych sygnałów zakupu i sprzedaży, a także na wykresach wszystkich spółek wielkość kratki wynosi 2%. Zabieg powiększenia kratki ma na celu sprawienie aby wskaźnik WSE BP był bardziej długoterminowy.
Mam pewną uwagę dotyczącą "nazewnictwa" wielkości kratki na wykresie WSE BP.
Wcześniej zauważę, że istnieją różne metody określania wilekości kratki na wykresach punktowo-symbolicznych.
Metoda procentowa jest jedną z nich i charakteryzuje się tym, że każda kratka ma inną wielkość - większą wraz ze wzrostem ceny/kursu.
Inna metoda zakłada że wielkość kratki jest stała i wynosi np. 4 i w tej metodzie wszystkie kratki mają tą samą wielkość niezależnie na jakim poziomie występują.
Oczywiście każda metoda ma swoje wady i zalety.
A teraz pytanie. Na wykresie WSE BP wielkość kratki jest stała czy rośnie wraz ze wzrostem wartości wskaźnika?
Oczywiście jest stała i wynosi w przypadku serwisu Czasnazysk.pl 4. Nie 4% tylko 4!
To nie jest metoda procentowa wyznaczania wielkości kratki.
Uważam, że w cytowanej wypowiedzi, użycie określenia "wielkość kratki 4%" jest szczególnie mylące, bo występuje obok wielkości kratki 2% stosowanej do wykresów spółek których to wielkość kratki jest faktycznie wyznaczana metodą procentową.
Ok. To by było tyle. Pozdrawiam wszyskich.
- romanz
Proszę zauważyć, że gdy mowa jest o siatce 4% to dotyczy ona spółek, a nie wskaźnika. Wskaźnik porusza się w zakresie 0% do 100%, a kratka wynosi 2. Wartość wskaźnika obliczana jest procentowo, a podstawą do jego wyliczania jest właśnie zmiana na spółkach "rysowanych" z użyciem skali 4%. Wykresy spółek z użyciem skali 4% nie są w serwisie prezentowane - prezentujemy wykresy ze skalą 2%, co oczywiście przedkłada się na fakt, iż wielkość kratki na wykresie spółki zmienia się w zależności od wartości akcji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- sławek
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Analiza techniczna metodą punktowo-symboliczną (metodą X/O)