• Zmień rozmiar tekstu
  • Wirtualne portfele

Wirtualne portfele

Postprzez emmek » 9 maja 2008, o 19:39

Może planujecie wprowadzenie wirtualnych portfeli dla użytkowników? Myślę, że takowe byłyby krokiem w dobrym kierunku, choć wymagającym nieco pracy...

Tymczasem chciałbym zasugerować coś, czego mi brakuje w wielu serwisach, gdzie można obserwować spółki: notatnik. Chodzi o pole tekstowe umożliwiające dołączanie notatek do obserwowanych walorów. To tylko drobna modyfikacja struktury DB. :)
    emmek

Re: Wirtualne portfele

Postprzez szlifierz » 10 maja 2008, o 09:36

W planach jest rozbudowanie funkcjonalności zakładki obserwowane, tak by możliwe było tworzenie portfeli.
    Notatki to faktycznie niezły pomysł i zostanie wprowadzony.
    Tutaj jeszcze można by podyskutować na czy nie wprowadzić portfeli jako funkcję odrębną (bez łączenia tego z obserwowanymi).
    szlifierz
    Administrator

Postprzez emmek » 10 maja 2008, o 09:47

No, ja myślę, że to mogłaby być odrębna funkcja, tylko ważna byłaby jakaś możliwość oznaczania czy nawet tworzenia kategorii, tak żeby użytkownik nie miał wątpliwości, dlaczego dany papier zaczął obserwować i jakie sobie warunki wejścia/wyjścia zakłada.

Myślę o tym portfelu jako czymś, co mogłoby być silnym narzędziem inwestora, a nie tylko zabawką. Żaden portfel online (może nie znam wystarczająco wielu) nie spełnia moich oczekiwań.

Co do notatek, to w najprostszej wersji wyobrażam sobie po prostu jedno pole tekstowe, w którym się pisze do woli. Natomiast proponowałbym rozważenie wprowadzenia osobnej encji notatek w schemacie serwisu - z atrybutem tytułu, daty, etc. Mam na myśli coś takiego, co możemy znaleźć w dużych serwisach, tylko że tam klikając na spółkę dostajemy np. zestaw ogłoszeń zarządów lub innych informacji. A tutaj byłby to zestaw własnych notatek.
    emmek

Postprzez szlifierz » 10 maja 2008, o 09:58

Myślę, że najlepiej będzie dyskutować gdy już wprowadzimy taką funkcjonalność.
    Dziękuję za cenne uwagi, na pewno zostaną uwzględnione podczas prac.
    Niestety nie jestem w stanie podać jakiś konkretnych terminów ponieważ w tej chwili jesteśmy zajęci pracami nad innymi działami serwisu.
    Jeśli zaś chodzi o notatki na temat spółek jest to funkcjonalność, która stanie się elementem systemu wymiany informacji o spółkach, o którym wspominałem wcześniej.
    szlifierz
    Administrator

Postprzez emmek » 4 cze 2008, o 16:43

Jeszcze co do funkcjonalności, to chętnie widziałbym możliwość, jak to nazwać... "Tworzenia przedmiotów inwestycji". Chodzi o to, co często jest obecne w programach do zarządzania finansami, a nie jest dostępne w popularnych portfelach na portalach. I tym sposobem na przykład nie mogę sobie dopisać inwestycji w certyfikaty na złoto, wraz z ich aktualną wyceną.

No chyba że po prostu dopuścilibyście możliwość "kupowania" takich certyfikatów po zadeklarowanych cenach do portfela. Aż się dziwię, żę tego nie ma w popularnych portfelach.
    emmek

Postprzez de_Zoo » 5 lip 2008, o 19:50

witam :)
    wczoraj sie zalogowalem i zarwalem nocke na zapoznawaniu sie z metoda :lol:

szczery szacun dla pracy jaka wykonaliscie ;)

co do wirtualnego portfela: obserwowane, to obserwowane, a wirtualny portfel traktuje jako notatnik rzeczywistych swoich ruchow i stanu portfela, bo jest to wygodniejsze niz na rachunku... dlatego proponowalbym, zeby to bylo oddzielnie..
    gdyby jeszcze byla w tym portfelu taka funkcja, zeby mozna bylo porownywac wyniki portfela z indeksami, na wykresie (tak jakby portfel byl funduszem) to byloby to mistrzostwo swiata 8-)

pozdrawiam
    de_Zoo

Postprzez sebastian » 5 lip 2008, o 22:04

de_Zoo napisał(a):gdyby jeszcze byla w tym portfelu taka funkcja, zeby mozna bylo porownywac wyniki portfela z indeksami, na wykresie (tak jakby portfel byl funduszem) to byloby to mistrzostwo swiata 8-)

Dzięki za powyższą propozycję. Myślę że to dobry pomysł i postaramy się go wprowadzić w kolejnych wersjach serwisu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w inwestowaniu przy pomocy X/O
    sebastian

Postprzez myfund.pl » 17 wrz 2009, o 14:29

A ja polecam http://www.myfund.pl - rewolucyjny wirtualny portfel inwestycyjny.
    ...porownywac wyniki portfela z indeksami, na wykresie ...

... i można porównać z indeksami i z inflacją i z wybranymi walorami (akcjami, TFI, walutami) i z oprocentowaniem lokat i z innym swoim portfelem...

... i można policzyć podatek
    ... i zaimportować operacje
    ... i obejrzeć strukturę portfela w czasie
    .... i jeszcze kilka fajnych analiz i wykresów

Pozdrawiamy
    myfund.pl
    myfund.pl

Postprzez sławek » 18 wrz 2009, o 10:01

Drogi użytkowniku.
    Ten dział, jak nazwa wskazuje, służy zgłaszaniu propozycji zmian w serwisie czasnazysk.pl, a nie reklamowaniu własnego serwisu.
    Pozdrawiam.
    sławek

Powrót do Propozycje zmian w serwisie