sygnały metody punktowo-symbolicznej w ujeciu statystycznym
• Strona 1 z 2 • 1, 2
sygnały metody punktowo-symbolicznej w ujeciu statystycznym
Czy może mi ktoś przedstawić formacje na wykresach punktowo symbolicznych w odpowiadającymi im skutecznościami trafień, lub coś podobnego. Głównie chodzi mi o podstawowe formacje podwójnego szczytu i podwójnego dna. Informacja tak byłaby dla mnie niezmiernie przydatna.Z góry dziękuję:-)
- tomek
Re: sygnały metody punktowo-symbolicznej w ujeciu statystycznym
Witaj.
Oto statystyki związane z formacjami.
Rynek wzrostowy % zyskownych transakcji średni zysk
Podwójny szczyt 80,3% 38,7%
Potrójny szczyt 87,9% 28,7%
Rozszerzony potrójny szczyt 85,7% 22,9%
Trójkąt wzrostowy 71,4% 30,9%
Odwrócony sygnał sprzedaży 92,0% 26,5%
Oto statystyki związane z formacjami.
Rynek wzrostowy % zyskownych transakcji średni zysk
Podwójny szczyt 80,3% 38,7%
Potrójny szczyt 87,9% 28,7%
Rozszerzony potrójny szczyt 85,7% 22,9%
Trójkąt wzrostowy 71,4% 30,9%
Odwrócony sygnał sprzedaży 92,0% 26,5%
- sławek
Hmmm... Wygląda to... niesamowicie.
Cieszę się, że znalazłem Waszą stronę. Mam nadzieję, że pomoże mi zmienić stan portfela. 
PS: Mam jeszcze pytanie o źródło tych statystyk. Czy są to badania własne? Czy dotyczą spółek WGPW czy indeksu?
PS: Mam jeszcze pytanie o źródło tych statystyk. Czy są to badania własne? Czy dotyczą spółek WGPW czy indeksu?
- emmek
emmek napisał(a):Hmmm... Wygląda to... niesamowicie.Cieszę się, że znalazłem Waszą stronę. Mam nadzieję, że pomoże mi zmienić stan portfela.
Wygląda i jest niesamowite. Pamiętaj jednak, że "pomiar" robiony był na rynku wzrostowym, więc nie każdy sygnał w dowolnym momencie będzie prawdziwy. Zacytuję Ci tutaj fragment Edukacji (lekcja 8): "Analiza techniczna metodą punktowo-symboliczną, jako pomoc w wyborze tych papierów wartościowych, które mogą przynieść potencjalne zyski, powinna być wykonana według określonego planu, złożonego z następujących etapów:
1. dokonanie oceny procentowego wskaźnika hossy giełdy warszawskiej WSE BP,
2. dokonanie oceny wskaźników krótkoterminowych: procentowego wskaźnika liczby spółek powyżej ich własnych dziesięciotygodniowych średnich WSE 10Wk oraz wskaźnika High-Low Idx,
3. dokonanie oceny procentowych wskaźników hossy w sektorze i wybór sektora (już niedługo na stronie),
4. wybór z tego sektora grupy spółek silnych fundamentalnie, analiza wykresów punktowo-symbolicznych wybranych spółek, ustalenie momentu zakupu,
5. podjęcie decyzji o realizacji zysków.
Jeśli wszystko idzie dobrze, to wierz mi z punktem nr 5 jest największy kłopot
- sławek
Oczywiście, masz rację. Zachwyciłem się w tym miejscu tą jedną komponentą sukcesu, czyli poziomem skuteczności wejść z dwóch powodów:
1. Metoda, która ich dostarcza jest bardzo czytelna;
2. Tak wysoka trafność sygnałów daje spore bezpieczeństwo wejścia (czyli niewyrzucenia przez początkowy stop, no a stop nigdy już nie wędruje w dół).
Już zdążyłem zapłacić obowiązkowe frycowe na giełdzie i dojrzałem do poszukiwania strategicznych rozwiązań, co będąc tutaj czynię.
A może rozwiniecie też kiedyś aspekt fundamentalny wyboru spółek? Wiem, że to ogromne zagadnienie, ale z drugiej strony w internecie nienależycie zaprezentowane. Niedoświadczeni "inwestorzy" żyją tylko wykresami i kwestią czasu jest, kiedy kończą ze śmieciami w portfelu...
1. Metoda, która ich dostarcza jest bardzo czytelna;
2. Tak wysoka trafność sygnałów daje spore bezpieczeństwo wejścia (czyli niewyrzucenia przez początkowy stop, no a stop nigdy już nie wędruje w dół).
Już zdążyłem zapłacić obowiązkowe frycowe na giełdzie i dojrzałem do poszukiwania strategicznych rozwiązań, co będąc tutaj czynię.
A może rozwiniecie też kiedyś aspekt fundamentalny wyboru spółek? Wiem, że to ogromne zagadnienie, ale z drugiej strony w internecie nienależycie zaprezentowane. Niedoświadczeni "inwestorzy" żyją tylko wykresami i kwestią czasu jest, kiedy kończą ze śmieciami w portfelu...
- emmek
emmek napisał(a): A może rozwiniecie też kiedyś aspekt fundamentalny wyboru spółek? Wiem, że to ogromne zagadnienie, ale z drugiej strony w internecie nienależycie zaprezentowane. Niedoświadczeni "inwestorzy" żyją tylko wykresami i kwestią czasu jest, kiedy kończą ze śmieciami w portfelu...
Mocno się nad tym zastanawiamy z powodów, o których wspomniałeś (na wiodących portalach inwestor znajdzie niestety w kółko te same "analizy ekspertów"). Jednak, jak zaznaczyłeś, jest to temat ogromny, więc wymaga czasu i pośwecenia. Proszę zatem o cierpiliwość w tym temacie.
- sławek
emmek napisał(a):A może rozwiniecie też kiedyś aspekt fundamentalny wyboru spółek? Wiem, że to ogromne zagadnienie, ale z drugiej strony w internecie nienależycie zaprezentowane. Niedoświadczeni "inwestorzy" żyją tylko wykresami i kwestią czasu jest, kiedy kończą ze śmieciami w portfelu...
Mamy już pewną wizję rozwiązania, które pozwoli na usystematyzowanie informacji o spółkach. Aby jednak system działał dobrze, w jego tworzeniu musi uczestniczyć wiele osób. Na razie skupiamy się na zbudowaniu odpowiedniej bazy użytkowników (czy też jak to ostatnio zwykło się mówić społeczności). Następnie wykorzystamy potencjał tej społeczności do zbudowania platformy wzajemnej wymiany informacji o spółkach, sektorach itp.
Pomysłów na rozwój jest bardzo dużo. Serwis obecnie jest w początkowej fazie istnienia i możesz się spodziewać jego regularnej rozbudowy.
- szlifierz
- Administrator
Rozumiem.
Muszą być ludzie, więc promocja, promocja i jeszcze raz promocja... Ja już tutaj trafiłem (link w komentarzu na którymś blogu) i jakoś tak mam ochotę sypać pomysłami.
Skoro widzę, że coś się ciekawego tworzy, a jest jeszcze na wczesnym etapie, to mam poczucie, że mogę mieć pewien wpływ na wynik końcowy - tak, aby spełniał moje oczkiwania jak najlepiej.
W przypadku gotowych produktów to zwykle niemożliwe albo bardzo ograniczone.
PS: Postaram się dostarczyć Wam dzisiaj paru (nastu?) użytkowników...
W przypadku gotowych produktów to zwykle niemożliwe albo bardzo ograniczone.
PS: Postaram się dostarczyć Wam dzisiaj paru (nastu?) użytkowników...
Ostatnio edytowano 10 maja 2008, o 12:15 przez emmek, łącznie edytowano 1 raz
- emmek
Taka jest właśnie nasza filozofia. Mamy zamiar konkurować jakością i nowatorskimi rozwiązaniami oraz dopasować funkcjonalność serwisu do oczekiwań użytkowników. Dzięki temu że jesteśmy młodym serwisem, możemy szybko zmienić kierunek rozwoju. Dlatego też bardzo chętnie słuchamy wszelkich uwag.
- szlifierz
- Administrator
Kiedyś prowadziłem własne badania obejmujące ok. 7 lat polskiego rynku i wyniki były rówie dobre poaz potrójnym szczytem którego skuteczność sięgała 52% a zyskowność 15% więc nie dało się zarobić na tej formacji.
- Belisariusz
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Edukacja - Pierwsze kroki na giełdzie