• Zmień rozmiar tekstu
  • Propozycje dotyczące poszerzenia serwisu

Propozycje dotyczące poszerzenia serwisu

Postprzez akros » 9 lis 2008, o 22:58

Witam,

Na wstępie chciałbym pogratulować pomysłu stworzenia serwisu oferującego analizę techniczną GPW metodą punktowo-symboliczną. Około 10 lat temu zakupiłem egzemplarz książki T. Dorsey'a, przestudiowałem ją bardzo skrupulatnie i do tej pory bezskutecznie poszukiwałem czegoś takiego jak Wasz serwis. "Czas na zysk" jest po prostu strzałem w dziesiątkę za co Wam dziękuję.
    Jeśli chodzi o moje sugestie dotyczące rozbudowy serwisu to na dzień dzisiejszy brakuje mi w nim wykresów procentowych wskaźników hossy dla poszczególnych sektorów GPW oraz możliwości wyznaczania linii trendów na wykresach. Chciałbym prosić o informację czy istnieje możliwość poszerzenia serwisu o te narzędzia.

Pozdrawiam,
    akros

Re: Propozycje dotyczące poszerzenia serwisu

Postprzez sławek » 12 lis 2008, o 14:42

Witam serdecznie.
    Dziękujemy za gratulacje. Są one dla nas dowodem przydatności serwisu, którego idea notabene zrodziła się m.in. po przeczytaniu książki T. Dorsey'a (droga od przeczytania do powstania serwisu była długa i mozolna, ale nie ma co narzekać :) ).
    Jeśli chodzi o Twoje propozycje, to cały czas nad nimi pracujemy. Sektorowe BP powinny pokazać się już niedługo, natomiast z "aktywnymi" wykresami jest sporo roboty i w tej chwili trudno mi podać jakiś przybliżony termin. Mogę jedynie obiecać, że się pojawią. Proszę o cierpliwość i oczekuję Twoich dalszych uwag i propozycji :idea: .
    Pozdrawiam, Sławek.
    sławek

Postprzez plipk » 16 lis 2008, o 18:38

Witam serdecznie,
    jestem użytkownikiem strony od lipca 2008, wyrażając wyrazy szacunku za dotychczas wykonaną pracę mam po kilku miesiącach użytkowania serwisu kilka propozycji zmian .

1. Większa personalizacja strony dla zalogowanych użytkowników a przede wszystkim:
    - możliwość indywidualnego doboru okresu czasu, za który system generuje wykres spółki (obecnie domyślnie są to 3 miesiące co dla mnie jest zbyt mało - dobrze by było gdyby system dawał możliwość generowania wykresów np za rok czy dwa i ta zmienna byłaby zapamiętana dla każdego użytkownika. Obecnie można oczywiście taki wykres uzyskać, ale za każdym razem trzeba zmieniać skalę co niepotrzebnie wydłuża czas pracy).
    - możliwość rysowania wykresów w różnych skalach (zmienna wielkość kratki), co ułatwiałoby podejmowanie decyzji długoterminowych, gdyż uważam, że 2% to w polskich warunkach dużej zmienności kursów (szczególnie małych spółek) jest zbyt mało. Ta zmienna również mogłaby być zapamiętywana przez system dla każdego zalogowanego użytkownika.

2. Linie trendu na wykresach (zdaję sobie sprawę, ze nie jest to łatwa sprawa ale dzięki nim wykres staje się lepiej czytelny),
    3. W tabeli podsumowującej spółkę dobrze by było gdyby była informacja, czy ta spółka jest zaliczana do spółek, które wygenerowały sygnał zakupu liczony przy ustalaniu wartości WSE BP (wiem, że dla potrzeb tego wykresu stosujecie skalę 4% - moje pytanie z września tego roku),
    4. Możliwość sporządzania wykresów w oparciu tylko o cenę zamknięcia (a nie najwyższą i najniższą z danej sesji), co uważam za bardziej rozsądne dla spółek o niskich obrotach - często na jednej sesji właściciela zmienia kilka lub kilkanaście akcji.
    5. W zakładce Notowania > spółki GPW mogłaby się znaleźc dodatkowa kolumna przy każdej spółce informująca o tym do jakiego indeksu na GPW dana spółka należy (bądź informacja, że nie należy do żadnego) - chodzi mi główne indeksy (WIG20, mWIG40, sWIG80, WIG). Byłoby to pomocne chociażby na fakt, że przynależność spółek do danego indeksu zmienia się co 3
    miesiące. Dzięki takiej kolumnie łatwo można by zakwalifikować daną spółkę.
    6. W tej samej zakładce mogłaby się pojawić kolumna ze znacznikiem siły relatywnej danej spółki (wystarczyłby znak "+" lub "-"). Dzięki stworzonej tam możliwości sortowania według nagłówka od razu były by widoczne spółki z dodatnią siłą relatywną.
    7. W tej samej zakładce jak również w zakładce "obserwowane" wprowadziłbym kolumnę "Liczba porządkowa", dzięki temu po wykonaniu sortowania od razu byłoby widać ile spółek spełnia zadane kryteria np. ile wygenerowało sygnał sprzedaży, zakupu itp.
    8. Jeszcze jedna uwaga co do skali wykresów. Biorąc pod uwagę fakt że na GPW najmniejszą zmianą kursu jest 1 grosz uważam, że wielkość kratki na wykresie od 1 grosza do 1 złotego mogłaby wynosić właśnie 1 grosz a nie 2% więcej niż kratka poprzednia. Wyeliminowałoby to "dziwne" wykresy spółek groszowych i duże ilości kratek np od 4 do 5 groszy nie mówiąc już o wykresach takich spółek jak FON itp.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszej owocnej pracy.
    plipk

Postprzez szlifierz » 16 lis 2008, o 22:16

Odpowiem na pytania związane z kwestiami technicznymi.

plipk napisał(a):1. Większa personalizacja strony dla zalogowanych użytkowników a przede wszystkim:
    - możliwość indywidualnego doboru okresu czasu, za który system generuje wykres spółki (obecnie domyślnie są to 3 miesiące co dla mnie jest zbyt mało - dobrze by było gdyby system dawał możliwość generowania wykresów np za rok czy dwa i ta zmienna byłaby zapamiętana dla każdego użytkownika. Obecnie można oczywiście taki wykres uzyskać, ale za każdym razem trzeba zmieniać skalę co niepotrzebnie wydłuża czas pracy).
    - możliwość rysowania wykresów w różnych skalach (zmienna wielkość kratki), co ułatwiałoby podejmowanie decyzji długoterminowych, gdyż uważam, że 2% to w polskich warunkach dużej zmienności kursów (szczególnie małych spółek) jest zbyt mało. Ta zmienna również mogłaby być zapamiętywana przez system dla każdego zalogowanego użytkownika.
    2. Linie trendu na wykresach (zdaję sobie sprawę, ze nie jest to łatwa sprawa ale dzięki nim wykres staje się lepiej czytelny),
    4. Możliwość sporządzania wykresów w oparciu tylko o cenę zamknięcia (a nie najwyższą i najniższą z danej sesji), co uważam za bardziej rozsądne dla spółek o niskich obrotach - często na jednej sesji właściciela zmienia kilka lub kilkanaście akcji.

W przygotowaniu jest nowa wersja wykresów XO, która będzie zawierała wymienione opcje. Chcemy stworzyć bardziej rozbudowane narzędzie dla użytkowników, którym podstawowe ustawienia nie wystarczają.

plipk napisał(a):5. W zakładce Notowania > spółki GPW mogłaby się znaleźc dodatkowa kolumna przy każdej spółce informująca o tym do jakiego indeksu na GPW dana spółka należy (bądź informacja, że nie należy do żadnego) - chodzi mi główne indeksy (WIG20, mWIG40, sWIG80, WIG). Byłoby to pomocne chociażby na fakt, że przynależność spółek do danego indeksu zmienia się co 3
    miesiące. Dzięki takiej kolumnie łatwo można by zakwalifikować daną spółkę.
    6. W tej samej zakładce mogłaby się pojawić kolumna ze znacznikiem siły relatywnej danej spółki (wystarczyłby znak "+" lub "-"). Dzięki stworzonej tam możliwości sortowania według nagłówka od razu były by widoczne spółki z dodatnią siłą relatywną.
    7. W tej samej zakładce jak również w zakładce "obserwowane" wprowadziłbym kolumnę "Liczba porządkowa", dzięki temu po wykonaniu sortowania od razu byłoby widać ile spółek spełnia zadane kryteria np. ile wygenerowało sygnał sprzedaży, zakupu itp.

Abstrahując od małej ilości dostępnego miejsca, uważam, że zakładka notowania powinna być możliwie czytelna z tego względu wprowadzanie zbyt dużej ilości dodatkowych kolumn nie jest dobrym rozwiązaniem.
    Na pewno warte rozważenia jest dodanie kolumny Liczba porządkowa. Postaram się, aby wkrótce się pojawiła.

Odnośnie informacji o przynależności do indeksu, znajdą się one w innej tabeli. W planach jest dodanie do serwisu informacji fundamentalnych na temat spółek. Powstałaby między innymi tabela, podobna do tabeli notowań, która zawierałaby informacje o spółkach z możliwością ich sortowania i porównywania. Znalazłyby się tam wskaźniki w rodzaju cena/zysk oraz informacje na temat wartości giełdowej spółki, liczby akcji itp. Tutaj widzę miejsce na informacje o sektorze oraz indeksie, do jakiego zaliczany jest dany walor.
    szlifierz
    Administrator

Postprzez sebastian » 16 lis 2008, o 22:54

Na wstępie chciałbym podziękować za sugestie dotyczące funkcjonowanie serwisu.

plipk napisał(a):4. Możliwość sporządzania wykresów w oparciu tylko o cenę zamknięcia (a nie najwyższą i najniższą z danej sesji), co uważam za bardziej rozsądne dla spółek o niskich obrotach - często na jednej sesji właściciela zmienia kilka lub kilkanaście akcji.

Na powyższy temat toczą się spory wśród znawców tematu. Z naszych obserwacji wynika, iż stosowanie MIN i MAX daje lepsze rezultaty biorąc pod uwagę wszystkie spółki.O tę konwencję oparliśmy też działanie naszego systemu. W kolejnych wersjach systemu postaramy się wprowadzić taką możliwość, aby każdy użytkownik mógł sam przekonać się, która opcja jest lepsza.

plipk napisał(a):8. Jeszcze jedna uwaga co do skali wykresów. Biorąc pod uwagę fakt że na GPW najmniejszą zmianą kursu jest 1 grosz uważam, że wielkość kratki na wykresie od 1 grosza do 1 złotego mogłaby wynosić właśnie 1 grosz a nie 2% więcej niż kratka poprzednia. Wyeliminowałoby to "dziwne" wykresy spółek groszowych i duże ilości kratek np od 4 do 5 groszy nie mówiąc już o wykresach takich spółek jak FON itp.

Tzw. spółki groszowe stanowią problem w ocenie metodą punktowo-symboliczną. Rozwiązanie, które zaproponowałeś spowodowałoby, iż na wykresach z dłuższego okresu wystąpiłby problemy w analizie spowodowane połączeniem skali "przedziałowej" z wielkością kratki np. 1gr i "logarytmicznej" z wielkością kratki na poziomie 2%. Jeżeli, GPW nie wprowadzi ograniczeń w stosunku do "spółek groszowych" z pewnością będziemy musieli znaleźć rozwiązanie odpowiednie dla tych walorów.

Pozdrawiam
    sebastian

Postprzez plipk » 17 lis 2008, o 18:39

Dzięki za ustosunkowanie się do moich propozycji, czekam z niecierpliwością na zmiany i życzę owocnej pracy. Mam nadzieję, że serwis będzie się rozwijał i będzie dla pasjonatów tej metody analizy technicznej najlepszym dostępnym narzędziem (chociaż wcale nie uważam że wszystkie rozbudowane opcje analizy muszą by dostępne dla użytkowników bezpłatnie, w końcu w biurach maklerskich też są różne pakiety dla bardziej wymagających klientów, za które trzeba zapłacic).
    Pozdrawiam
    plipk

Postprzez Dotek » 18 kwi 2009, o 20:35

Witam.
    Jestem nowym userem w tym serwisie. Lektura Edukacji w lekcjach 7 i 8 po analizie wskaźników sugeruje, aby taką analizę przeprowadzić dla poszczególnych sektorów, następnie spółek z wybranych z nich. Sęk w tym, że nie ma niestety wskaźników sektorowych oraz tabel spółek z nimi związanych. W jakim sensie pomocne są współczynniki typu WIG-BANKI, WIG20 itp., choć nie są one procentowe, ale i tutaj braknie do nich tabel spółek, które one obejmują.
    W pierwszym poście z tego wątku jest już wniosek o wprowadzenie ich do serwisu, a w kolejnym odpowiedź o pracach w tym kierunku. Chcę zatem ten wniosek ponowić, bo ostatnia zmiana niestety tego nie wprowadziła.
    Ogólnie metoda XO jest ciekawa, lecz przebrnięcie do etapu wyboru konkretnej spółki dość karkołomna ;).
    Pozdrawiam
    Dotek

Postprzez sławek » 20 kwi 2009, o 22:13

Witam i cieszę się, że dołączyłeś do grona naszych Użytkowniów.
    Wskaźniki sektorowe są w tej chwili jedynym brakującym narzędziem analizy XO. Niestety indeksy typu WIG-Banki itp. nie mogą ich zastapić. Niemniej wnikliwa analiza głównych wskaźników XO oraz poszczególnych spółek powinna dać Ci satysfakcjonujące rezultaty (nam daje :) ). Odpowiadając na potrzeby zgłaszane przez naszych użytkowników staramy się sukcesywnie wdrażać kolejne funkcjonalności. Niedawno wprowadziliśmy dział Walut, co zmusiło nas do odłożenia tematu wskaźników sektorowych na termin późniejszy.
    Zachęcamy do wnikliwego studiowania i stosowania metody punktowo-symbolicznej.
    sławek

Postprzez gildia » 6 paź 2009, o 18:30

Witam,
    cieszę się, że znalazłem Wasz serwis, korzystam z niego codziennie. Należałoby go uzupełnić o wskaźniki sektorowe - ale o tym pisało już kilku przedmówców, dołączam więc do nich. :)
    Dziękuję i pozdrawiam
    gildia

Powrót do Propozycje zmian w serwisie