Jak interpretować...?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jak interpretować...?
Moje zainteresowanie metodą punktowo-symboliczną zgłębiam od dwóch m-cy i już miałam wrażenie że zaczynam "chwytać". ....do wczoraj. Może ktoś potrafi mi wytłumaczyć jak zinterpretować wykres na podsumowanie sesji z 27.04.09 dotyczący spółki WIKANA (WIK), który w żaden sposób (moim zdaniem) nie odzwierciedla notowań. Przeglądnęłam notowania spółki (od pocz. marca) i w żaden logiczny sposób nie potrafię go przełożyć na to co pojawiło się na wykresie. A może muszę zacząć od początku....... ???
.
pozdrawiam mag_nat
pozdrawiam mag_nat
- mag_nat
Re: Jak interpretować...?
Postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Wykres jest OK. Niestety przy tak niskich kursach (groszowych) wartość kratki powinna zawierać przynajmniej cztery miejsca po przecinku, żeby nie powtarzały się wynikające z zaokrągleń wartości np 0,12 zł, co z kolei wprowadzałoby niepotrzebny bałagan przy kursach wyższych. Zauważ, że poprzednim maksymalnym kursem z 24 kwietnia jest wartość 0,13 zł co odpowiada na wykresie wartości 0,1287, a w zaokrągleniu 0,13. Wspomniana wartość 0,1287 jest na wykresie poziomem odniesienia do sesji kolejnej. Sesja z 27.04 przyniosła minimum na 0,11 zł, zatem rysujemy znaki O aż do tej wartości (dokładnie 0,1120) i tam się zatrzymujemy (obliczenia te wynikają z zastosowania skali 2%) Zauważ, że zejście z 0,13 na 0,11 to skok ponad 6%. Trzeba przyznać, że rysowanie wykresów XO dla spółek "groszowych" nie jest przyjemne.
Polecam przeczytanie wątku Kiedy dostawia się kolejne znaki x/o oraz Nie rozumiem zasady odwrócenia jedno/trzy kratkowego.
Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła, ale daj znać w razie dalszych wątpliwości.
Pozdrawiam, Sławek.
Polecam przeczytanie wątku Kiedy dostawia się kolejne znaki x/o oraz Nie rozumiem zasady odwrócenia jedno/trzy kratkowego.
Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła, ale daj znać w razie dalszych wątpliwości.
Pozdrawiam, Sławek.
- sławek
Dzięki bardzo za odpowiedź i cierpliwość
Chętnie czytam również Twoje odpowiedzi innym forumowiczom i wypowiedzi tych, których wiedza pozwala "ujarzmić czarnego luda".
Często zaglądam na Waszą stronę po to aby uczyć się, analizować i jednocześnie z małymi sukcesami inwestować na Giełdzie
( po 50-tce to niezły wyczyn
)
Gratuluję pomysłu stworzenia tej strony, na którą trafiłam - jak to zwykle bywa - całkiem przypadkowo.............
Życzę powodzenia
mag_nat
Chętnie czytam również Twoje odpowiedzi innym forumowiczom i wypowiedzi tych, których wiedza pozwala "ujarzmić czarnego luda".
Często zaglądam na Waszą stronę po to aby uczyć się, analizować i jednocześnie z małymi sukcesami inwestować na Giełdzie
( po 50-tce to niezły wyczyn
Gratuluję pomysłu stworzenia tej strony, na którą trafiłam - jak to zwykle bywa - całkiem przypadkowo.............
Życzę powodzenia
mag_nat
- mag_nat
Jako jeden z młodych i jeszcze nie wprawiony w boju chciałem sie zapytać czy najważniejszym jak na początek dla mnie wskaźnikiem jest WSE BP bo określa w jakiej fazie jest giełda?? z góry dzięki za odp
- johnybjj
Witaj.
Jeśli patrzeć na giełdę długoterminowo, to WSE BP jest odpowiednim wskaźnikiem. W perspektywie krótkoterminowej warto też obserwować wskaźnik WSE 10Wk. Trzeba jednak dużo samozaparcia, aby im zaufać, ponieważ ich wskazania zazwyczaj stoją w sprzeczności do przedstawianej w analizach sytuacji na giełdzie. Życzę Ci zatem dużo siły, wytrwałości i powodzenia.
Jeśli patrzeć na giełdę długoterminowo, to WSE BP jest odpowiednim wskaźnikiem. W perspektywie krótkoterminowej warto też obserwować wskaźnik WSE 10Wk. Trzeba jednak dużo samozaparcia, aby im zaufać, ponieważ ich wskazania zazwyczaj stoją w sprzeczności do przedstawianej w analizach sytuacji na giełdzie. Życzę Ci zatem dużo siły, wytrwałości i powodzenia.
- sławek
Obecnie oba te wskaźniki (WSE BP i WSE 10Wk) pokazują sygnały spadków, czyli w najbliższych tygodniach (a może nawet miesiącach?) raczej spadki, tak?
- sobekx
Rozumiem czyli przyjmując dluga pozycje patrze na WSE BP pomocny prz tym przy mniejszych ruchach bedzie WSE 10Wk jesli zdarzy sie taka sytuacja czyli oba te wskaźniki beda poniżej 30 a WSE 10Wk da pierwszy sygnał ja jest wielkie prawdopodobieństwo wybicia ??
I czy to jest dobry czas by zaczac analize sektorow? i zaczac sukania spolki ktora w sektorze zachowuje sie najlepiej ?
Interpretownie samych wykresów spółek nie sprawia mi problemu ale wazniejsze uwazam te sprawy ktore opisuje to one w glownej mierze wplywaja na to czy sie zarobi czy straci a w tym czyli analizie rynku i sektora dopiero raczkuje pozdrawiam
I czy to jest dobry czas by zaczac analize sektorow? i zaczac sukania spolki ktora w sektorze zachowuje sie najlepiej ?
Interpretownie samych wykresów spółek nie sprawia mi problemu ale wazniejsze uwazam te sprawy ktore opisuje to one w glownej mierze wplywaja na to czy sie zarobi czy straci a w tym czyli analizie rynku i sektora dopiero raczkuje pozdrawiam
- johnybjj
sobekx napisał(a):Obecnie oba te wskaźniki (WSE BP i WSE 10Wk) pokazują sygnały spadków, czyli w najbliższych tygodniach (a może nawet miesiącach?) raczej spadki, tak?
Z giełdą nigdy nic nie wiadomo, ale raczej spadki.
- sławek
johnybjj napisał(a):Rozumiem czyli przyjmując dluga pozycje patrze na WSE BP pomocny prz tym przy mniejszych ruchach bedzie WSE 10Wk jesli zdarzy sie taka sytuacja czyli oba te wskaźniki beda poniżej 30 a WSE 10Wk da pierwszy sygnał ja jest wielkie prawdopodobieństwo wybicia ??
Tak, masz rację - analiza rynku jest kluczowa. Jeśli wskaźniki zejdą poniżej 30%, a potem WSE 10Wk się odwróci, to przynajmniej w krótkim terminie jest szansa na wzrosty.
- sławek
czyli na razie nie mam zamiaru wchodzic na gielde. Graj zgodnie z trendem
- johnybjj
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Analiza techniczna metodą punktowo-symboliczną (metodą X/O)