• Zmień rozmiar tekstu
  • Jak interpretować...?

Jak interpretować...?

Postprzez mag_nat » 28 kwi 2009, o 07:34

Moje zainteresowanie metodą punktowo-symboliczną zgłębiam od dwóch m-cy i już miałam wrażenie że zaczynam "chwytać". ....do wczoraj. Może ktoś potrafi mi wytłumaczyć jak zinterpretować wykres na podsumowanie sesji z 27.04.09 dotyczący spółki WIKANA (WIK), który w żaden sposób (moim zdaniem) nie odzwierciedla notowań. Przeglądnęłam notowania spółki (od pocz. marca) i w żaden logiczny sposób nie potrafię go przełożyć na to co pojawiło się na wykresie. A może muszę zacząć od początku....... ??? ;).
    pozdrawiam mag_nat
    mag_nat

Re: Jak interpretować...?

Postprzez sławek » 28 kwi 2009, o 20:19

Postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Wykres jest OK. Niestety przy tak niskich kursach (groszowych) wartość kratki powinna zawierać przynajmniej cztery miejsca po przecinku, żeby nie powtarzały się wynikające z zaokrągleń wartości np 0,12 zł, co z kolei wprowadzałoby niepotrzebny bałagan przy kursach wyższych. Zauważ, że poprzednim maksymalnym kursem z 24 kwietnia jest wartość 0,13 zł co odpowiada na wykresie wartości 0,1287, a w zaokrągleniu 0,13. Wspomniana wartość 0,1287 jest na wykresie poziomem odniesienia do sesji kolejnej. Sesja z 27.04 przyniosła minimum na 0,11 zł, zatem rysujemy znaki O aż do tej wartości (dokładnie 0,1120) i tam się zatrzymujemy (obliczenia te wynikają z zastosowania skali 2%) Zauważ, że zejście z 0,13 na 0,11 to skok ponad 6%. Trzeba przyznać, że rysowanie wykresów XO dla spółek "groszowych" nie jest przyjemne.
    Polecam przeczytanie wątku Kiedy dostawia się kolejne znaki x/o oraz Nie rozumiem zasady odwrócenia jedno/trzy kratkowego.

Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła, ale daj znać w razie dalszych wątpliwości.
    Pozdrawiam, Sławek.
    sławek

Postprzez mag_nat » 1 maja 2009, o 16:45

Dzięki bardzo za odpowiedź i cierpliwość :lol:
    Chętnie czytam również Twoje odpowiedzi innym forumowiczom i wypowiedzi tych, których wiedza pozwala "ujarzmić czarnego luda".
    Często zaglądam na Waszą stronę po to aby uczyć się, analizować i jednocześnie z małymi sukcesami inwestować na Giełdzie
    ( po 50-tce to niezły wyczyn :lol: :lol: :lol: )
    Gratuluję pomysłu stworzenia tej strony, na którą trafiłam - jak to zwykle bywa - całkiem przypadkowo............. :oops:
    Życzę powodzenia
    mag_nat
    mag_nat

Postprzez johnybjj » 19 cze 2009, o 17:44

Jako jeden z młodych i jeszcze nie wprawiony w boju chciałem sie zapytać czy najważniejszym jak na początek dla mnie wskaźnikiem jest WSE BP bo określa w jakiej fazie jest giełda?? z góry dzięki za odp
    johnybjj

Postprzez sławek » 19 cze 2009, o 22:16

Witaj.
    Jeśli patrzeć na giełdę długoterminowo, to WSE BP jest odpowiednim wskaźnikiem. W perspektywie krótkoterminowej warto też obserwować wskaźnik WSE 10Wk. Trzeba jednak dużo samozaparcia, aby im zaufać, ponieważ ich wskazania zazwyczaj stoją w sprzeczności do przedstawianej w analizach sytuacji na giełdzie. Życzę Ci zatem dużo siły, wytrwałości i powodzenia.
    sławek

Postprzez sobekx » 19 cze 2009, o 22:34

Obecnie oba te wskaźniki (WSE BP i WSE 10Wk) pokazują sygnały spadków, czyli w najbliższych tygodniach (a może nawet miesiącach?) raczej spadki, tak?
    sobekx

Postprzez johnybjj » 20 cze 2009, o 08:26

Rozumiem czyli przyjmując dluga pozycje patrze na WSE BP pomocny prz tym przy mniejszych ruchach bedzie WSE 10Wk jesli zdarzy sie taka sytuacja czyli oba te wskaźniki beda poniżej 30 a WSE 10Wk da pierwszy sygnał ja jest wielkie prawdopodobieństwo wybicia ??
    I czy to jest dobry czas by zaczac analize sektorow? i zaczac sukania spolki ktora w sektorze zachowuje sie najlepiej ?

Interpretownie samych wykresów spółek nie sprawia mi problemu ale wazniejsze uwazam te sprawy ktore opisuje to one w glownej mierze wplywaja na to czy sie zarobi czy straci a w tym czyli analizie rynku i sektora dopiero raczkuje pozdrawiam ;)
    johnybjj

Postprzez sławek » 20 cze 2009, o 10:43

sobekx napisał(a):Obecnie oba te wskaźniki (WSE BP i WSE 10Wk) pokazują sygnały spadków, czyli w najbliższych tygodniach (a może nawet miesiącach?) raczej spadki, tak?

Z giełdą nigdy nic nie wiadomo, ale raczej spadki.
    sławek

Postprzez sławek » 20 cze 2009, o 10:45

johnybjj napisał(a):Rozumiem czyli przyjmując dluga pozycje patrze na WSE BP pomocny prz tym przy mniejszych ruchach bedzie WSE 10Wk jesli zdarzy sie taka sytuacja czyli oba te wskaźniki beda poniżej 30 a WSE 10Wk da pierwszy sygnał ja jest wielkie prawdopodobieństwo wybicia ??
    I czy to jest dobry czas by zaczac analize sektorow? i zaczac sukania spolki ktora w sektorze zachowuje sie najlepiej ?

Interpretownie samych wykresów spółek nie sprawia mi problemu ale wazniejsze uwazam te sprawy ktore opisuje to one w glownej mierze wplywaja na to czy sie zarobi czy straci a w tym czyli analizie rynku i sektora dopiero raczkuje pozdrawiam ;)

Tak, masz rację - analiza rynku jest kluczowa. Jeśli wskaźniki zejdą poniżej 30%, a potem WSE 10Wk się odwróci, to przynajmniej w krótkim terminie jest szansa na wzrosty.
    sławek

Postprzez johnybjj » 20 cze 2009, o 10:49

czyli na razie nie mam zamiaru wchodzic na gielde. Graj zgodnie z trendem
    johnybjj

Następna strona

Powrót do Analiza techniczna metodą punktowo-symboliczną (metodą X/O)