Jak interpretować...?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: Jak interpretować...?
Mam problemy z interpretacją wskaźnika siły relatywnej konkretnych spółek. Oczywiście kilka razy przeczytałem o sile relatywnej w dziale "Edukacja".
Problem w tym,że właściwie nie zauważyłem spółki z wynikiem ujemnym,pozostaje więc obesrwacja zmian wzrostów i spadków. Ale jak stwierdzić czy siła relatywna jest bardziej na plus niż na minus w dłuższym terminie, skoro spółka na wykresie często przechodzi z jednego słupka do kolejnego?
Czy można poprosić o analizę siły relatywnej na przykładzie konkretnych 2-3 spółek? Trochę to roboty, ale pewnie nie tylko ja mam z tym problem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Problem w tym,że właściwie nie zauważyłem spółki z wynikiem ujemnym,pozostaje więc obesrwacja zmian wzrostów i spadków. Ale jak stwierdzić czy siła relatywna jest bardziej na plus niż na minus w dłuższym terminie, skoro spółka na wykresie często przechodzi z jednego słupka do kolejnego?
Czy można poprosić o analizę siły relatywnej na przykładzie konkretnych 2-3 spółek? Trochę to roboty, ale pewnie nie tylko ja mam z tym problem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- sobekx
Powiem tak ja ekspertem nie jestem troche na gieldzie zęby zjadlem ale od dwóch lat sobie dalem spokuj czemu bo nie bylo takiego serwisu teraz sie próbuje wdrozyć na nowo ja sie kierowalem jakies 4 lata temu tylko i wylacznie na ksiazce Thomas J. Dorsey i dobrze na tym wychodzilem ale potem zabraklo czasu pisanie pracy licencjackiej i nagle juz nie mialem po co wacac na gielde ,,jakies zaskurniaki zostaly "ale to juz nie to terAz rynek wystarczajaco spadl chlopaki z forum znaja sie na rzeczy ja korzystalem z Bull's-Eye Broker jak wtedy dobry program tylko ja korzystalem z wersji demo jak w kalendarzu zmieniales date to mogles go tak oszukiwac w nieskoniczonosc ale jak zapomniales to zostawial takie smiec w systemiei ze 3eba byl formata robic zeby znow go wgrac ,,demo" wszystko anlizowalem sam czasem wyszlo czasem gorzej ale sie zarabialo ciezko nie zarabiac jak cala gielda rosnie przy tym systemie czyli OX musisz wyrobic sobie nawyki to jest tak badaj rynek jak jest dupa poczekaj to poplaca ja czekam i mam nadzieje ze koledzy co sa teraz na bierzaco pomogą jak ten wykres jest ok sektor on jest ok zaczynasz analize spolek wybieraj z tych ktore maja tylko sile relatywna + poprostu one sie lepiej zachowoja niz caly sektor jesli sie myle mozna mnie poprawic masz juz 3 skladniki sukcesu teraz ty wybierasz formacje na ktorej bedziesz grac jak lubie trójkąty i jeszcze na tej formacji nie umoczylem ,,zawsze do czasu
" sa dosc rzadkie ale trudno je przeoczyć lubie tez formacje duzego spadku wiadomo kazdy ma jakies upodobania kwestia zanim wejdziesz na gielde wyrob sobie dobre nawyki a to co masz osiagnoc zapisz w zeszycie bys jasno wiedzial co zrobic gdy bedzie nieco gozej to co napisane jest niezmienne a my dzialamy pod wplywem emocji ktore duzo psuja na gieldzie
P S kilka razy kupilem akcje z ujemna sila relatywna nie koniczylo sie to dobrze pozdrawiam a i jak co to sory za bledy
P S kilka razy kupilem akcje z ujemna sila relatywna nie koniczylo sie to dobrze pozdrawiam a i jak co to sory za bledy
- johnybjj
johnybjj napisał(a): kilka razy kupilem akcje z ujemna sila relatywna nie koniczylo sie to dobrze
ha, czyli siła relatywna jest istotna!
zauważyłem spółki, które przynależą do obiecujących sektorów, mają obiecujące wskaźniki fundamentalne, ale mimo to mają słabą siłę relatywną - pytanie czemu? czy czegoś o nich nie wiemy i lepiej o nich zapomnieć czy też warto poczekać aż ich siła relatywna pójdzie do góry?
pozdrawiam
- sobekx
Często bywa tak, iż spółka ma dobre podstawy fundamentalne ale mało inwestorów jeszcze w to wierzy i nie kupują jej akcji. Gdy rynek w tym czasie rośnie, a ceny akcji stoją w miejscu to siła relatywna siła rzeczy będzie traciła na wartości. W momencie gdy RS zacznie rosnąć oznaczać to może, że ktoś zauważył daną spółkę i postanowił na niej zarobić. Wtedy warto się do niego przyłączyć bo jest większa szansa, że uda się na danej spółce zarobić. Być może "on" wie coś czego inni nie wiedzą.
Podsumowując w celu rozwiania wątpliwości. SIŁA RELATYWNA JEST WAŻNA i NALEŻY KUPOWAĆ WALORY Z DODATNIĄ SIŁĄ RELATYWNĄ.
Podsumowując w celu rozwiania wątpliwości. SIŁA RELATYWNA JEST WAŻNA i NALEŻY KUPOWAĆ WALORY Z DODATNIĄ SIŁĄ RELATYWNĄ.
- sebastian
Z mojej strony mogę tylko dodać co do swojej wcześniejszej wypowiedzi ze najpierw szukam formacji a potem zaczynam sie interesować silą relatywna bo gdy kupisz spółkę na której widzisz np formacji trójkąta a napalisz sie i to mocno nie sprawdzisz sily relatywne bo np kilka razy na takiej formacji udało ci sie dużo zarobić wejdziesz w nią i nagle sie okaże ze wybicie pójdzie ale dołem wtedy to jest juz nie ciekawe przynajmniej dla portfela myślę ze przydało by sie wprowadzić jakieś laboratorium ,,przedszkole"gdzie analizowało by sie kilka spółek na forum i wyjaśniało w praniu co czemu i dlaczego pewnie w niedługim czasie zaroi sie tu od postów gdy pojawia sie takie analizy ale to nie w tym dziale
- johnybjj
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Analiza techniczna metodą punktowo-symboliczną (metodą X/O)